V tomto článku bych se rád zaměřil na konkrétní vliv „přeinformovanosti“ na naše mentální zdraví a také na to, jak se vyhnout informačnímu přesycení, které vede k únavě a neschopnosti cokoliv dělat.

Věnuji se vývoji webových aplikací a i články píšu většinou na toto téma. Digitální hygiena je ale něco, co v našem oboru prostě řešit musíme.

Pokud pracujete v marketingu a přidružených oborech, zbystřete dvojnásob. Co jsem vypozoroval ze svého okolí, máme takovou nepříjemnou vlastnost konzumovat informace, které jsou nám vlastně k ničemu ještě více, než „normální smrtelníci“, jelikož plnit si hlavu znalostmi o světě bereme jako součást naší práce.

Nemusí to platit univerzálně, ale věřím, že mnoho z vás, stejně jako já, už si neumí pořádně užít procházku venku bez sluchátek s nějakým dobrým podcastem v uších.

Zároveň počítejte s tím, že existují mnohem drastičtější metody, jak se digitálně očistit, ale většina z nich mi přijde (alespoň pro člověka pracujícího v našem oboru) naprosto nepředstavitelná a tohle je zkrátka seznam těch, které nejméně bolí a přináší oproti tomu největší efekt.

Jsme informační feťáci

Je potřeba si uvědomit, že internet je droga. Každý scroll na Facebooku nebo zkontrolování novinek na vašem oblíbeném zpravodajském portálu okamžitě zaplaví náš mozek až nepřirozeným množstvím dopaminu, na kterém se postupně stáváme závislí.

Určitě to znáte, je 12 hodin a vy už jste stihli zkouknout všechny stories na Instagramu, 10 videí na YouTube, projet celé novinky.cz a práci zatím nemáte hotovou žádnou.

Je jediným řešením odpojit se od internetu a žít v chatě v lese? Vlastně ano. Ale hádám, že to většina z nás nechce. Nicméně můžeme náš mozek zase naučit produktivitě a dokonce se u toho cítit dobře. Zde vám dám seznam činností, které v tom pomohly mně.

Pravidlo 30 minut

Pravidlo 30 minut je jednoduché. Minimálně půl hodiny před spaním a půl hodiny po probuzení zapomeňte na mobilní telefon, počítač, cokoliv, z čeho vám přistane do mozku tuna dopaminu. Po ránu je dobré se protáhnout, možná si zacvičit a v klidu vychutnat snídani.

Pokud hned ráno potřebujete řešit věci, odpovídat na e-maily a podobně, vstaňte o půl hodiny dřív než obvykle. Před spaním je zase dobré telefon odložit, nejlépe ho nemít ani v ložnici. Vyměnit ho můžete například za dobrou knihu. Ze začátku to možná bude bude obtížné, ale přemluvte se do toho, výsledek stojí za to.

Vyhraďte si při práci čas na prokrastinaci

Odměňte se za tvrdou práci trochou hříchu při sledování novinek nebo videa na YouTube, to rozhodně není špatně. Prokrastinace ale musí mít řád. Nastavte si limity, které jste schopni zvládnout a které vám nezasáhnou produktivitu. Pracovali jste 2 hodiny? Máte nárok si dát 20 minut pauzu.

Mějte ale tyto časy stanovené přesně a svá pravidla neporušujte, nejlépe si tyto chvíle ohraničte např. budíkem. Budete alespoň vědět, že dokud vám nezazvoní budík, nemáte na prokrastinaci nárok a zkrátka musíte pracovat.

Používejte technologie vědomě

Tento scénář známe úplně všichni. Čekáte na autobus nebo až se vám ohřeje jídlo v mikrovlnce. Naprosto instinktivně sunete svou ruku do kapsy, vytahujete telefon a projíždíte sociální sítě. To nemusí být nutně špatně. Problém ale nastává ve chvíli, kdy nevíme, proč to děláme.

Náš mozek se potom na nic konkrétního nesoustředí, jen do sebe nasává spoustu zbytečných informací. Až příště budete čekat na autobus a pocítíte dlouhou chvíli, klidně sáhněte po telefonu. Buďte ale při jeho používání při vědomí, nejezděte na autopilota a snažte se mít jasný cíl, kterého chcete použitím telefonu dosáhnout.

Cílem může být klidně zkontrolování sociálních sítí a toho, co dělají vaši přátelé, případně, pro nás markeťáky zjistit, co právě postuje na Facebook konkurence.

Rozdělte si úkoly na menší, lehce splnitelné cíle

Krásný způsob, jak se odměnit, je rozdělit si velký úkol na lehce splnitelné celky. Nejlépe takové, které jste schopni splnit během pár hodin. Vytvořte si checklist a jednotlivé dílčí úkoly si z něj odškrtávejte.

Úkoly díky tomu přestanou působit tak masivně a nedosažitelně a vy se s každým oškrtnutím úkolem budete cítit lépe a nebudete mít potřebu od práce tolik utíkat.

Hlavní je se cítit dobře

Nejdůležitější je se cítit dobře. Metod, jak se zbavit závislosti na informačním světě je mnoho a vy si vyberte tu, která je pro vás nejschůdnější a hlavně ve vaší aktuální situaci proveditelná.

Začněte pomalu, pokud náš mozek něco nemá rád, tak to, když se do něčeho musíme nutit. Pokud začnete svůj denní režim nabourávat moc, pozná to a vy se vrátíte zpátky do starých kolejí. Naopak, pokud začnete s nějakým jednoduchým omezením svých aktivit a postupně budete přidávat, nebude to pro vás takový šok a budete se možná dokonce cítit lépe.